top of page
Search
anafilaxiaegyesule

Palforzia kezelés- itt a megoldás ételallergiára? 1. rész

Updated: Apr 27, 2023

Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület webináriumán 2023. március 16-án dr. Csáki Csilla allergológus, az egyesület alapító tagja és szakmai vezetője beszélgetett az ételallergiás gyermekek szüleivel a Palforzia immunterápiáról. A szülők kérdései és a doktornő válaszai alapján készítettük az alábbi összefoglalót.


Milyen tanulmányi úton vett részt Csáki Csilla Doktornő a közelmúltban?


Csáki Csilla doktornő februárban Bázelban (Svájc) tett tanulmányi útja során dr. Felicitas Bellutti Enders, nemzetközileg elismert, ételallergiák immunterápiájában jártas doktornővel ismerkedett meg, hogy elsőkézből nyerjen információkat a hazai Palforzia kezelések megkezdése előtt. Enders doktornő nagy gyakorlattal végez orális (szájon át történő) immunterápiás kezeléseket, mind Palforziával, mind őrölt magvakkal, és sok szeretettel fogadta Csáki doktornőt a rendelésein. Csáki doktornő Enders doktornő szakmai gondolkodásmódját a sajátjához hasonlónak találta, ami megerősítette véleményét a Palforzia kezelésekkel kapcsolatban. A kialakult jó viszonynak köszönhetően Csáki doktornő a kezelések közben felmerülő problémákkal kapcsolatban bizalommal fordulhat majd Enders doktornőhöz, tapasztalatcserére.


Mi a Palforzia kezelés lényege, célja és menete?


A Palforzia az első olyan gyógyszerkészítmény, amit mind Amerikában, mind Európában törzskönyveztek földimogyoró allergia orális immunterápiás kezelésére (OIT), mivel nagy esetszámú (kb. 1000 fős) vizsgálatok igazolták hatásosságát.

Az orális immunterápia a földimogyoró-allergiát nem szünteti meg, de az ún. küszöbdózist, azaz azt a földimogyoró-mennyiséget, ami allergiás reakciót vált ki, képes jelentősen megemelni, ezáltal jelentősen javítani a betegek életminőségét, például a véletlen földimogyoró-fogyasztás esetén potenciálisan jelentkező tünetek, vagy akár anafilaxiás sokk megelőzésével.


Lényegében nagyon pontosan kimért mennyiségű földimogyorópor (és probiotikum) tartamú kapszulákból áll, melyeket nagyon szigorú protokoll szerint kell alkalmazni 24 héten keresztül.


A kezelés 1. napján történik az ún. dóziseszkaláció: 0,5mg-os dózistól indulva, 20-30 perc szünetekkel, több lépésben 6mg-ig kell emelni a Palforzia adagját.

Ezt követően, lehetőleg másnap, kezdődik a dózisemelési fázis, amikor kórházi körülmények között, kéthetente, összesen fél év alatt, 300mg-ig emelik a készítmény dózisát. Ez egy nagy szem földimogyorónak megfelelő mennyiség.

Ezt követően a fenntartó fázis következik, amikor a betegnek ezt a nagyobb dózisú Palforziát, vagy akár ilyenkor már szemes földimogyorót szükséges rendszeresen fogyasztania a tolerancia fenntartása céljából.


A kezelés 4 és 17 éves kor között kezdhető el, nem gond, ha a páciens közben betölti a 18-at.

Hogyan kell bevenni a Palforziát?


A készítmény kapszulákból áll, melyek a pontosan kimért dózisok tárolására szolgálnak, azokat nem kell bevenni, hanem a kapszula tartalmát kell elkeverni gyümölcspépben vagy pudingban. A készítmény nem vízoldékony, így a folyadékok nem szolgáltatnak megfelelő közeget a bevételre.


Hogy a legsúlyosabb mellékhatást, az anafilaxiás sokkot elkerüljük, szigorú szabályokat kell betartani a készítmény bevételekor.


A Palforziát étkezés közben kell bevenni, nem szabad sem éhgyomorra sem teljesen jóllakott állapotban. A bevételkor a gyermek ne legyen felhevült (tehát pl. sportolás után meg kell várni a nyugalmi pulzus és hőmérséklet visszatérését) vagy lázas, és lehetőség szerint ne menstruáljon.


A készítményt minden nap ugyanabban az időpontban kell bevenni, mely után a gyermeket legalább 2 órán át szigorúan meg kell figyelni, 3 órán át tilos sportolnia, meleg zuhanyt vennie, vagy bármi egyéb megerőltető tevékenységet végeznie.


Mennyi ideig tart a fenntartó kezelés és milyen mennyiségű földimogyoróval?


A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a fenntartó adagot valószínűleg élethosszig szükséges szedni. A legfrissebb vizsgálatokban a 4 év feletti kezelteknél mindössze 20-30%-ban maradt fenn a tolerancia, ha a fenntartó kezelést abbahagyták. Érdekesség, hogy a 4 év alattiaknál tartósabb lehet az eredmény a jelenleg is zajló klinikai vizsgálatok szerint – minél kisebb a gyermek, minél „éretlenebb” az immunrendszere, annál valószínűbb, hogy a kezeléssel tartós hatás érhető el.


A fenntartó kezelés alatti hosszútávú adagolásról még nem áll rendelkezésre elegendő adat, de a jelenlegi ismertek szerint legalább fél évig naponta szükséges a fenntartó adag földimogyoró elfogyasztása, ezt követően jöhet szóba a gyakoriság csökkentése kb. heti háromszorira. A fenntartó adag mennyiségére is eltérő gyakorlatok léteznek a nemzetközi irodalomban, 1 és 10 szem földimogyoró közötti adagokkal találkozhatunk a különböző publikációkban. Csáki doktornő jelenleg 2-3 szemet tart optimálisnak, de ez a tapasztalatok bővülésével változhat majd. A mennyiség meghatározását segíthetik az időközönként ismételt küszöbdózis-terhelések (lásd külön kérdésben). A Doktornő kiemelte, hogy a fenntartó adagként szedett mennyiségű földimogyorónál a beteg jelentősen többet is képes lehet tolerálni.



A fenntartó kezelés alatt ugyanazok a szigorú szabályok vonatkoznak a bevétel utáni időszakra, mint a kezelés első fél évében?


Továbbra is szükséges lesz legalább 2 óra nyugalomra a földimogyorószemek megevése után, de valószínűleg kevésbé lesznek szigorúak a szabályok. Egyelőre erről is még csak keveset tudni, az optimális protokoll kialakításához több gyakorlati tapasztalat szükséges.


A 2. részben további kérdésekre válaszolunk a Palforzia kezeléssel kapcsolatban.

481 views0 comments

Comments


bottom of page